Dünyada etkisini aylardır sürdüren ve ülkemiz dahil olmak üzere birçok ülkede ölümlere yol açan COVİD-19 salgını ile alakalı olarak standart varsayımlar 2 yayılım yolunun daha baskın olduğunu göstermektedir.
COVİD-19’un Yayılma Yolları
- En önemlisi büyük damlacıklar olarak bilinen hapşırma, öksürme ya da konuşma esnasında yayılan damlacık-parçacıklardır.
- Diğer önemli yolu ise elden-ele, elden yüzeye vs. olabilen yüzey temas yoludur.
COVİD-19’un özellikle de hava yolu ile bulaşması sebebiyle klima kullanımı merak edilmektedir. Çünkü havalar artık ısınıyor ve aşırı sıcaklarda insanlar klima kullanımına yöneliyor. Özellikle de yaşantının maddi açıdan sıkıntı çekilmemesi adına devam etmesi gerektiği çalışma şartlarında yani iş yerlerinde klima kullanmanın COVİD-19’a bir etkisi var mıdır? İş yerlerinde COVİD-19 için klima kullanımı nasıl olmalıdır? Koronavirüsün klima kullanımında etkisini artırıyorsa bu etki nasıl en aza indirgenebilir? Bu soruların yanıtı merak edildiği için aşağıdaki yazımızda sizler için paylaşıyoruz.
İş Yerlerinde COVİD-19 İçin Klima Kullanımı Nasıl Olmalı?
Havaların ısınması ile birlikte klimalar da serinlemek amacı ile kullanılmaya başlandı. Özellikle de yoğun sıcak ve neme bağlı çalışmakta güçlük çeken, bu sebeple çalışma performansı etkilenen birçok çalışan için önemli ve gerekli olan klimaların bu aşamada kullanılması sağlık ve COVİD-19’un yayılması adına yararlı mıdır yoksa zararlı mıdır? Kısacası bir etkisi var mıdır? En çok merak edilen sorulardan biri de budur.
Günümüzde hemen herkes tarafından duyularak bilinmiş olan, klima yolu ile bulaşmakta olan ve klima hastalığı adı verilen “Lejyoner Hastalığı” bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde önlem alınmazsa eğer üst solunum yolu ile başlayarak, zatürre hastalığına kadar ilerleyebilir, ağır sağlık sorunlarına sebep olabilir. Birebir olarak Koronavirüs için aynı şeyi dile getirmek yanlıştır.
Klimalar Koronavirüs (COVİD-19) için bir kaynak oluşturmamaktadır. Ancak;
- Klimalı ortamın sıcaklığı 20°C nin altında olmamalıdır. 20°C nin aşağısında klima kullanılmamalıdır. Çünkü daha düşük sıcaklıklarda virüsün yaşamsal süreleri uzamaktadır.
- Klimalı ortamdaki nem %40-50 nin üzerinde olmalıdır. Bu sayede virüs çok daha iyi kontrol edilebilir.
- Klima filtrasyon mekanizması sağlıklı olmalıdır. Bu yüzden klima filtre temizliği düzenli şekilde yapılmalı, gerekli ise filtre değiştirilmelidir.
- Klima bakımsız kalmamalı, mutlaka kullanmadan önce klima bakımı konusunda uzman desteği alınarak işlem yaptırılmalıdır.
- Klima sürekli açık kalmaması gereken bir cihaz olduğu için; klima dinlenmesi için kapatıldığında mutlaka pencere ve kapıları açarak ortam havalandırılmalıdır. 1 saatlik zaman diliminde 5-10 dakika kadar bu işlemi yapmanız yeterli olur.
Tabi klimayı zorunlu olduğu için kullanmak durumunda kalan, işi gereği ortamın serin olması şart olan tüm sektörlerde kurallara uymak, mesafeyi korumak, maske ve eldiven takmak gerekir.